Referenssit31.10.2024

Helsingin seurakuntayhtymässä käytetään anonyymiä rekrytointia

Mari Lehtonen Helsingin seurakuntayhtymän Henkilöstöosastolta kertoo heidän kokemuksiaan anonyymistä rekrytoinnista. Hän toimii muun muassa rekrytoinnin koordinoinnin- ja kehittämisen tehtävissä.

Anonyymin rekrytoinnin lähtökohtana on hakijoiden yhdenvertainen kohtelu ja sen tavoitteena on edistää hakemusten tasapuolista, osaamiseen ja pätevyyteen perustuvaa käsittelyä, sekä lisätä monimuotoisuutta ja vähentää syrjinnän kokemusta rekrytointiprosesseissa. Sen tarkoitus on auttaa rekrytoijaa kiinnittämään huomiota rekrytoinnin kannalta oleellisiin asioihin, kuten hakijan osaamiseen, koulutukseen ja työkokemukseen.

Helppo päätös ottaa anonyymi rekrytointi käyttöön

Mahdollisuus anonyymiin rekrytointiin otettiin Helsingin seurakuntayhtymässä käyttöön heti, kun siihen tuli mahdollisuus jo aiemman rekrytointijärjestelmän KirkkoHR:n aikaan. Kokeilujen kautta sitä on jonkin verran hyödynnetty Helsingin seurakuntien ja palveluyksiköiden rekrytoinneissa.

”Päätös anonyymin rekrytoinnin hyödyntämisestä oli varsin helppo. Työnantajana haluamme edistää ja ylläpitää yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja osallisuuden kokemusta. Toivommekin työyhteisöömme eritaustaisia ja eri-ikäisiä henkilöitä. Anonyymiä rekrytointia käyttämällä haluamme varmistaa hakijoiden tasapuolista kohtelua ja ansiovertailua”, Mari kertoo.

Anonyymi rekrytointi käytännössä

Toistaiseksi anonyymin rekrytoinnin hyödyntämisestä on sovittu Helsingin seurakuntayhtymässä rekrytointikohtaisesti rekrytoivan esihenkilön kanssa. Anonyymissä rekrytoinnissa rekrytointi voidaan toteuttaa mahdollisimman pitkään anonyyminä, ilman että rekrytointiin osallistuvilla henkilöillä on mahdollista nähdä hakemusten käsittelyvaiheessa hakijan tunnistetietoja, kuten hakijan nimeä, kuvaa, ikää, sukupuolta, äidinkieltä, puhelinnumeroa, sähköpostia tai muita osoitetietoja tai asuinkuntaa. Hakijat erotetaan ID-numeron avulla.

Anonyymi rekrytointi auttaa sulkemaan pois tiedostamattomien ennakkoluulojen vaikutusta hakijan arviointiin, ja siten sen kautta työnantaja voi edistää rekrytointien tasapuolisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Helsingin seurakuntayhtymässä on nähty, että prosessina anonyymi rekrytointi ei juurikaan eroa perinteisestä rekrytoinnista. ”Useimmissa rekrytoinneissa meillä on monijäseninen valintaryhmä, joka arvioi hakijoiden ansioita ja osaamista suhteessa hakuilmoituksessa mainittuihin valintakriteereihin. Koska rekrytointimme ovat lähtökohtaisesti aina julkisia, hakijoiden puolueettomaan vertailuun suhteessa valintakriteereihin on meillä jo totuttu”, Mari sanoo.

Prosessi hakijan näkökulmasta

Hakija siis täyttää hakulomakkeen tavalliseen tapaan. Järjestelmä anonymisoi automaattisesti täytetyt tunnistetiedot. Anonyymistä rekrytoinnista ilmoitetaan ja ohjeistetaan hakulomakkeella erikseen ja siitä mitä se tarkoittaa.

Anonyymius poistetaan vasta siinä vaiheessa, kun haastatteluun valitut on päätetty ja kutsut ensimmäisen vaiheen haastatteluun tehdään. Ensimmäisen vaiheen haastattelut tehdään videohaastatteluina tai henkilökohtaisina tapaamisina, eli siinä vaiheessa anonymiteettiä ei voida enää jatkaa.

Anonymisoinnista huolimatta joissakin tapauksessa hakijat tulevat tunnistetuiksi joko hakijasta itsestään johtuen, tai siitä riippumatta. Ohjeistuksista huolimatta hakijat saattavat ilmaista hakemuksessaan tietoja, joista henkilöys paljastuu. Yleistä on myös, että esimerkiksi sisäiset hakijat paljastuvat työhistoriansa kautta.

”Hakijoiden kannalta toivomme anonyymin rekrytoinnin vahvistavan entisestään luottamusta rekrytointiprosessiimme. Lisäksi haluamme sillä viestiä hakijoille arvoistamme ja yhdenvertaisuuden tavoitteistamme”, Mari nostaa esiin.

Anonyymi rekrytointi on otettu lämpimästi vastaan

Anonyymi rekrytointi on otettu lämpimästi vastaan ja sitä on hyödynnetty monissakin seurakunnissa Helsingissä. ”Työnhakijat ovat antanee poikkeuksetta vain positiivista palautetta anonyymin rekrytoinnin käytöstä”.

”Tavoitteemme on lisätä anonyymien rekrytointien määriä entisestään. Pidämme tätä tärkeänä yhdenvertaisuuden edistämisessä, vaikka meillä julkisissa rekrytoinneissa onkin jo totuttu laatimaan hakijavertailut huolellisesti ja tasapuolisesti. Koemme, että anonyymin rekrytoinnin hyödyntäminen on myös viesti työnhakijoille arvoistamme ja tavoitteistamme”, Mari toteaa loppuun.

Jos et ole vielä kokeillut anonyymiä rekrytointia tai pohdit, miten sitä voisi toteuttaa, laita meille viestiä ja katsotaan yhdessä ensimmäiset askeleet kohti anonyymia rekrytointia. KirkkoRekryn avulla anonyymi rekrytointi voidaan toteuttaa kätevästi järjestelmän tukemana niin, että hakemusten käsittelijä päättää, missä vaiheessa anonymisointi otetaan pois päältä ja hakijoiden tiedot ovat kokonaisuudessaan nähtävillä.

Ota yhteyttä