Suositusten tarkistaminen
Viisi hyötyä digitaalisesta suositusten tarkistamisesta
Oletko palkkaamassa uutta työntekijää? Yksi tapa saada käsitys siitä, miten henkilö on toiminut eri tilanteissa työpaikalla, on tarkistaa suositukset. Mutta kuinka voit varmistua siitä, että suosittelija, jolle soitit, on oikeasti entinen esihenkilö tai kollega? Suosittelijan tavoittaminen voi olla myös aikaa vievää - miten ja milloin tavoitat suosittelijan helpoiten?
Väärän henkilön rekrytoiminen tehtävään tuo organisaatiolle huomattavia lisäkustannuksia. Lisäksi koko organisaatio käyttää aikaa ja energiaa tutustuakseen uuteen henkilöön ja kouluttaakseen häntä. On siis tärkeää koko organisaation kannalta varmistaa mahdollisimman tarkasti, että tehtävään rekrytoidaan oikea henkilö.
Rekrytoitaessa pelkästään ”mututuntuman” perusteella tai ”rivien välistä lukemalla” voidaan päätyä huonoihin ratkaisuihin, ja sitä kannattaa välttää koko rekrytointiprosessin ajan. On luonnollista pitää enemmän ihmisistä, jotka ovat samankaltaisia kuin itse, vaikka organisaation osaamista täydentämään tarvittaisiin aivan toisenlaista persoonallisuustyyppiä.
Tämä pätee tietenkin myös silloin, kun on aika tarkistaa suositukset. Kun keskustelee henkilön kanssa, on taipumus olla subjektiivinen ja lukea rivien välistä, mikä voi johtaa väärin tulkittuihin päätelmiin ja virheellisiin päätöksiin.
Käyttämällä sen sijaan digitaalista suositusten tarkistamista vähennetään subjektiivisuuden riskiä, koska prosessi on standardoitu ja etenee samalla tavalla joka kerta. Kysymykset määritetään etukäteen. Kaikki suosittelijat saavat samat kysymykset, jotka esitetään samalla tavalla, mikä parantaa vastausten laatua ja helpottaa tulosten vertailua. Tämä varmistaa myös, ettei suositusten tarkistuksen aikana esitetä syrjiviä kysymyksiä tai jatkokysymyksiä.
Suositusten tarkistaminen on välttämätöntä
Yksi tapa varmistaa, että hakijalla on organisaation etsimiä taitoja ja kokemusta, on käyttää suositusten tarkistamista. Suosittelija voi arvioida hakijan potentiaalia ja työpanosta sekä kyvykkyyttä sen työskentelysuhteen perusteella, joka hänellä on ollut hakijan kanssa.
Suosittelija voi myös vahvistaa käsityksen, joka on saatu hakijan persoonallisuudesta ja luonteesta, ja selvittää mahdolliset kysymykset, jotka ovat saattaneet nousta esiin haastattelussa. Huolellisesti ja hyvin toteutettu suositusprosessi antaa myös hyvän pohjan tulevalle perehdytykselle, sillä rekrytoiva esihenkilö voi saada tärkeää tietoa, jonka avulla hän voi auttaa uutta työntekijää pääsemään nopeasti mukaan toimintaan.
Viisi hyötyä digitaalisten suositusten tarkistamisesta
Käyttämällä digitaalista suositusten tarkistamista saadaan koko rekrytointiprosessiin rakennetta, ja suositusten tarkistus on turvallisempaa ja nopeampaa sekä rekrytoijalle, hakijalle että suosittelijalle.
1. Varmennus tuo luotettavuutta
Digitaalisessa suositusten tarkistusprosessissa suosittelija varmentaa itsensä esimerkiksi pankkitunnusten avulla. Tämä varmistaa, että henkilö on todella se, joka hän väittää olevansa. On myös mahdollista nähdä, jakavatko suosittelija ja hakija saman IP-osoitteen, jolloin mahdollisesta petosyrityksestä voidaan varoittaa
2. Parantunut laatu
Kun suositusten tarkistus suoritetaan standardoidusti ja ennalta määrätyt kysymykset esitetään samalla tavalla kaikille suosittelijoille, suositusten tarkistuksen laatu paranee. Rivien välistä lukeminen ei ole mahdollista, mikä vähentää subjektiivisuutta ja syrjinnän riskiä.
3. Säästää aikaa ja rahaa
Organisaatio säästää keskimäärin noin 108 minuuttia hakijaa kohden aikaa digitaalisella suositusten tarkistuksella, mikä vastaa noin 54 euroa. Jos organisaatio tarkistaa suositukset 40 hakijalta kuukaudessa, se säästää noin 2 200 euroa tai 9 työpäivää kuukaudessa. Jos rekrytointeja tehdään paljon, voi säästää huomattavasti aikaa ja rahaa.
4. Suositusten tarkistus käytännössä
Rekrytoija käynnistää prosessin. Hakija kutsuu itse suosittelijat täyttämällä yhteystiedot ja vastaamalla ristiintarkastus-kysymyksiin, jotka myöhemmin esitetään myös suosittelijoille. Suosittelija saa viestin ja voi itse valita, milloin ja miltä laitteelta vastaa. 51 % kaikista suosittelijoista vastaa virka-ajan ulkopuolella.
5. GDPR-turvallinen
Kun suositukset on annettu, rekrytoija saa automaattisesti kootun ja helposti tarkasteltavan suositusraportin, joka on täysin GDPR-yhteensopiva ja turvallinen jakaa sähköpostilla tai linkillä. Määrätyn ajan kuluttua hakijoiden ja suosittelijoiden henkilötiedot voidaan anonymisoida. Kaikki käsiteltävät tiedot tallennetaan EU:n alueella.
Haluatko lisätietoja, miten digitaalinen suositusten tarkistus toimii?
Lue myös: Digitaalinen referenssitarkistus - Martin Heden Lindgrenin haastattelu